פרופ' יפתח חצרוני – פציעות ספורט וכירורגיה ארתרוסקופית של מפרק ירך, ברך וקרסול

השתלת מניסקוס (השתלת סהרון הברך)

תוכן המאמר

במפרק הברך שני מניסקוסים (סהרונים): מדיאלי ולטראלי. הסהרון הוא מבנה דמוי סהר ומכאן שמו, והוא מורכב מחלבון קולגן וכן סיבים של מולקולות נוספות המעניקות לו תכונות של גמישות ואלסטיות, וזאת בנוסף לתכולה של מים. לסהרון מספר תפקידים, ביניהם: הגנה על סחוס מפרק הברך על ידי סיוע לחלוקת עומס נשיאת המשקל, וכן תרומה ליציבות התנועה של מפרק הברך. אז מתי נדרש ביצוע ניתוח של השתלת מניסקוס?

כאשר נגרם קרע נרחב מאוד במניסקוס בעקבות חבלה בפעילות ספורט או בסיטואציה אחרת ולא ניתן לבצע תיקון של הקרע עם תפרים בארתרוסקופיה, יהיה בדרך כלל צורך לבצע כריתה של המניסקוס. ואולם, אף על פי שכריתת המניסקוס מובילה על פי רוב להקלה מהירה בכאב ולשיפור בתפקוד, יש לזכור כי הסרה מלאה או תת-מלאה של המניסקוס יכולה להוביל גם לפגיעה בהגנה על הסחוס המפרקי בטווח הארוך (תוך מספר שנים). כאשר הפגיעה בסחוס המפרקי היא משמעותית ונרחבת, אין כיום בידי הרפואה המודרנית פתרון מיטבי המאפשר לשחזר את המשטחים הסחוסיים באופן כירורגי בניתוח. ולכן, כאשר מתבצעת כריתה מלאה או תת-מלאה של מניסקוס הברך, ובמידה ומתפתחים תסמינים של כאב והתחלת שחיקת הסחוס המפרקי, ניתן לשקול ניתוח להשתלת מניסקוס אשר מטרתו למנוע את המשך הפגיעה בסחוס המפרקי.

למי מיועד ניתוח השתלת מניסקוס?

את השתלת המניסקוס ניתן לבצע באנשים צעירים יחסית (פחות או יותר טווח גילים 20-40 בדרך כלל), כאשר בוצעה בעבר כריתה מלאה או תת-מלאה של המניסקוס, וכאשר הפגיעה בסחוס המפרקי היא קלה ובתחילתה, ויש סימפטומים של כאב טורדני בצד הברך בו נכרת המניסקוס. מאידך, כאשר הפגיעה בסחוס המפרקי היא כבר ניכרת, התוצאות של ניתוח השתלת מניסקוס אינן טובות וזאת מכיוון שתהליך השחיקה הגיע למצב חמור מדי. ניתוח השתלת המניסקוס כאמור נועד למנוע את המשך השחיקה בסחוס המפרקי כאשר היא בתחילתה ממש, והוא אינו יכול לשחזר את הסחוס המפרקי שכבר נפגע.

מהיכן מגיע המניסקוס להשתלה?

המניסקוס להשתלה (תמונה) מגיע מברך של תורם מבנק רקמה והוא עובר תהליכים קפדניים של ניקוי וחיטוי על מנת למנוע מצב של העברת מחלות. המניסקוס המושתל נבחר לאחר שנלקחות מדידות קפדניות של הברך של המטופל בו תתבצע ההשתלה, ומוודאים כי גודל המניסקוס להשתלה תואם כפי הרצוי את הברך של המטופל בו תתבצע ההשתלה.
בתמונה נראה המניסקוס להשתלה על שולחן עבודה בחדר הניתוח, כאשר תפרים זעירים הוחדרו לתוכו לקראת העברתו אל ברך המנותח.

קראו עוד: לראשונה בישראל: השתלת מיניסקוס מתורם זר. ד”ר יפתח חצרוני, עיתון “הארץ”

כיצד מתבצעת ההשתלה?

את השתלת המניסקוס מבצעים בטכניקה “זעיר-פולשנית”, כלומר בארתרוסקופיה, כאשר המניסקוס להשתלה מוכנס לתוך מפרק הברך דרך חתכים זעירים. המניסקוס עובר קיבוע ייחודי אל הברך של המטופל בעזרת מספר תפרים זעירים.

האם לאחר השתלת מניסקוס ניתן לשוב לספורט?

ניתוח להשתלת מניסקוס נועד בראש ובראשונה לעכב את תהליכי השחיקה של הסחוס המפרקי. ואולם, טוב ככל שיהיה ומוצלח ככל שיהיה, יש לזכור כי המניסקוס המושתל איננו מניסקוס מקורי, ולכן לא מומלץ לשוב לפעילות ספורט אגרסיבית לאחר ניתוח כזה. במילים אחרות, ספורט כגון אופניים, הליכות, שחיה, ריצה קלה וכדומה יתאפשר בדרך כלל, אבל לא מומלץ יהיה לשוב לפעילות הכוללת שינויי כיוון חדים וקפיצות וניתורים (כדורגל, כדורסל, התעמלות, ריצות למרחקים ארוכים, וכדומה) כדי להימנע את המשך השחיקה של הסחוס המפרקי.