פרופ' יפתח חצרוני – פציעות ספורט וכירורגיה ארתרוסקופית של מפרק ירך, ברך וקרסול

שבר מאמץ בירך: תסמינים ודרכי טיפול

תוכן המאמר

שבר מאמץ בירך - תמונה תיאורית

אצל מי יופיע שבר מאמץ בירך?

שבר מאמץ באמצע עצם הירך נחשב שבר מאמץ יחסית מסוכן. הסיבה לכך היא שלעיתים שבר מאמץ זה עלול להחמיר עד כדי יצירת שבר מלא. לכן יש חשיבות לאבחון מוקדם וטיפול מתאים. השבר אופייני לאנשים לא מאומנים אשר נכנסים לתקופת עצימות גבוהה מאוד כגון ריצות למרחקים ארוכים מאוד ועומסי פעילות פיזית חריגים, לעיתים מלווה בחוסר שעות שינה, כדוגמא – טירונים בתחילת שירות צבאי. קבוצה נוספת החשופה לשבר זה היא אצניות למרחקים ארוכים אשר סובלות ממבנה גוף רזה והפרעות תזונה.
לעיתים שבר זה יופיע בנשים אלה על רקע “הטריאדה של האתלטית” שזהו מצב הכולל חולשה של רקמת העצם על רקע הפרעות תזונה והפרעות מחזור אשר פוגעים במטבוליזם (= חילוף החומרים) התקין של העצם.

תסמיני שבר מאמץ בירך

התלונה האופיינית היא כאב בירך, לעיתים ממש כאב באמצע הירך.
יש להימנע מטעות במחשבה כי מדובר “רק” בכאב של השרירים של הירך ולזכור את הסיכון לשבר מאמץ בעצם ממש. הכאב בעיקרו מופיע בזמן פעילות, ונחלש מאוד או חולף בזמן מנוחה. יש לזכור כי כאב במפשעה יכול להופיע, אך הוא אופייני יותר לשבר מאמץ באזור הנקרא “צוואר הירך” והוא שבר חמור יותר, אשר מתואר בכתבה נפרדת באתר זה.

אבחון שבר מאמץ בירך

אם יש חשד לשבר מאמץ בירך, יש לבצע צילומי רנטגן. כשהחשד גבוה, והצילום אינו אבחנתי, יש להשלים בדיקות הדמיה רגישות יותר, כגון MRI או מיפוי עצמות.

טיפול בשבר מאמץ בירך

שבר מאמץ בירך דורש הפחתה מידית בעצימות הפעילות (בעיקר פעילות כגון ריצות, מסעות, קפיצות). ניתן יהיה להמשיך בפעילות כגון שחיה, או במידה מסוימת אף פעילות באופני כושר בעצימות קלה ובינונית.
על פי רוב שבר מאמץ באמצע עצם הירך יחלים היטב תוך מספר שבועות תוך כדי הפחתת עצימות הפעילות ובהנחה שהספורטאי בריא. במקרים של שבר מאמץ על רקע “הטריאדה של האתלטית” יש לוודא כי מטפלים גם במצב הרקע הלקוי אשר תרם להופעת השבר (הפרעות תזונה, הפרעות מחזור). במקרה של הופעת שברי מאמץ חוזרים יש לבצע גם כן בירור מעמיק ולחפש גורמי רקע המובילים להופעת שבר זה. רק במקרים חריגים, כאשר שבר מאמץ באמצע הירך יתבטא כשבר מלא, אז יידרש ניתוח לקיבוע של השבר בעזרת מסמר.