פרופ' יפתח חצרוני – פציעות ספורט וכירורגיה ארתרוסקופית של מפרק ירך, ברך וקרסול

שבר מאמץ בצוואר הירך

תוכן המאמר

שבר מאמץ בצוואר הירך - צילום רנטגן

צוואר – הירך הוא האזור בעצם הירך הנמצא למעשה בתוך המעטפת של מפרק הירך כאשר בקצהו האחד נמצא ראש-הירך כמעיין כדור, ובקצהו השני נמצאת עצם הירך לאורכה הממשיכה עד מפרק הברך. שבר מאמץ בצוואר הירך בספורטאים מהווה את אחד המצבים החמורים בתחום “פציעות הספורט” והוא נחשב “שבר מאמץ מסוכן”.

שבר זה, בדומה לשברי מאמץ אחרים, נגרם כתוצאה של “פגיעת שימוש-יתר”. הפגיעה נובעת מחוסר איזון בין עצימות האימון הגופני לבין יכולת הגוף להתמודד עם תהליכי ספיגה ובנייה של עצם. כאשר פרוק העצם (תהליך המתרחש כל הזמן גם במצב הבריא התקין) מתרחש באופן יחסי מהר יותר ובעוצמה רבה יותר מאשר תהליך בניית העצם (גם הוא תהליך המתרחש כל הזמן במצב הבריא), אזורים מסוימים בעצם ייחלשו, ויכול להיווצר שבר מאמץ.

כיצד מתבטא שבר מאמץ בצוואר הירך ומדוע הוא נחשב “מסוכן”?

שבר מאמץ בצוואר הירך יתבטא בכאב עז ומשמעותי מאוד במספר אזורים אפשריים סביב מפרק הירך. הכאב יכול להיות באזור המפשעה, בקדמת מפרק הירך, או בקדמת עצם הירך עצמה עם הקרנה לאורך הירך (במצבים חריגים כאב יכול להיות קורן אף לברך). הכאב יוחמר באופן ברור בפעילות גופנית ויהיה חלש מאוד בעת מנוחה, ובמקרים רבים הוא עלול להתבטא אף בצליעה ממש (בעיקר כאשר השבר נרחב יחסית בשלבים המתקדמים של התפתחותו).

הסיבה ששבר מאמץ בצוואר הירך נחשב “מסוכן” היא שבמקרים מסוימים, ובעיקר כאשר יש איחור באבחנה ובטיפול, שבר מאמץ זה עלול להפוך להיות שבר מלא ואף עם תזוזה ממש באזור השבר. מכיוון שהשבר נמצא בתוך מפרק, ומכיוון שאספקת הדם לראש הירך היא מורכבת ועדינה יחסית, שבר מאמץ זה עלול אף להסתיים בפגיעה באספקת הדם לראש הירך במידה ואינו מאובחן ובמידה והייתה תזוזה באזור השבר. פגיעה כזו עלולה להביא לפגיעה חמורה ולעיתים בלתי הפיכה במפרק הירך. על כן, יש חשיבות עצומה לאבחון מוקדם, לפני שהשבר התקדם להיות שבר לכל רוחב העצם ולפני שהופיעה תזוזה באזור השבר.

אבחון שבר מאמץ בצוואר הירך

במקרים מסוימים ניתן יהיה לראות רמזים להתפתחות שבר מאמץ בצוואר הירך כבר בצילומי רנטגן, אך בכל מקרה הבדיקה הטובה ביותר לאבחון המלא והחד-משמעי היא בדיקת MRI. לעיתים, גם בדיקת מיפוי עצמות יכולה לתת מענה טוב לאישור או שלילת האבחנה.

אילו ענפי ספורט ואילו ספורטאים חשופים להתפתחות שבר מאמץ בצוואר הירך?

שבר מאמץ בעצם צוואר הירך אופייני בעיקר לענפי ריצה למרחקים בינוניים וארוכים. יתרה מכך, יש לחשוב על אבחנה זו באופן ספציפי,  אך לא רק, בנשים יותר מאשר בגברים, ועוד יותר בנשים עם סיפור של הפרעות אכילה והעדר מחזור (מצב המכונה “הטריאדה של האתלטית” הכולל הפרעות אכילה + העדר מחזור + פגיעה בחוזק העצם, או באנגלית = Female athlete triad). מסתבר כי בנשים עם הפרעות אכילה, תת-משקל, והעדר מחזור, העוסקות בספורט סבולת של ריצות ארוכות, יש החלשות משמעותית של העצם וסיכון ממשי מוגבר להתפתחות שבר מאמץ זה.

טיפול בשבר מאמץ של צוואר הירך

כמו בכל פציעה אחרת המוגדרת כ”פציעת שימוש-יתר”, חשוב מאוד לאתר האם ישנו גורם חריג אשר הוביל להתפתחות שבר המאמץ, ולנסות לנטרל את הגורם הזה. למשל: לנטרל הפרעות תזונה, מבנה אימון שאינו מותאם לספורטאי, חריגות במבנה הגוף כגון אי-שוויון באורך גפיים, מגבלות תנועתיות המובילות לאסימטריה בתנועה באזורים מסוימים בגפיים תחתונות, משטח הריצה ונעלי הריצה, ועוד. במקביל, במידה ואובחן שבר מאמץ בצוואר הירך, יש לבצע הפסקה מידית של כל עומסי האימון הכוללים ריצות וניתורים ולעבור לאימון במים בלבד.

לעיתים, בהתאם למיקום השבר ולדרגתו, יומלץ שימוש בקביים או אף הימנעות מדריכה על הרגל. במקרים מסוימים, במיקום מסוים של שבר זה כאשר הסיכון לתזוזה יהיה גבוה, יהיה צורך לבצע ניתוח שמטרתו לייצב את השבר בעזרת קיבוע פנימי בתוך העצם וזאת על מנת למנוע תזוזה בשבר.

מה האבחנה המבדלת של שבר מאמץ בעצם צוואר הירך?

לאור החשיבות הרבה באבחון מוקדם של שבר מאמץ זה כפי שהוסבר ועל מנת למנוע תזוזה בשבר, יש להכיר את האבחנה המבדלת ולוודא כי כל הבדיקות הנדרשות מתבצעות כדי להשלים את האבחון במהרה.

אבחנה מבדלת כוללת 5 מאפיינים עיקריים:

  1. מצב המכונה “אוסטאופורוזיס חולף” (Transient Osteoporosis) של צוואר הירך
  2. מצב המכונה “נמק אווסקולרי” של ראש הירך (Avascular Necrosis of Femoral Head)
  3. תסמונת “צביטה פמורואצטבולרית” (Femoroacetabular impingement syndrome)
  4. שבר מאמץ של עצם הפוביס (Pubic bone)
  5. תהליך כרוני דלקתי במפרק האמצע הקדמי בין עצמות האגן (Pubalgia)

מהו משך ההחלמה הצפוי לשבר מאמץ של הירך?

משך ההחלמה הצפוי יהיה לפחות 3 חודשים. לקראת תום תקופת ההחלמה, חיוני לחזור על ביצוע בדיקת MRI כדי לאשר כי “בצקת עצם” אשר נראתה בעת האבחון הראשוני, אכן נספגה. רק אז ניתן יהיה לאשר חזרה לפעילות בעיצמות הולכת וגוברת לפי סרגל מאמצים קפדני.