פרופ' יפתח חצרוני – פציעות ספורט וכירורגיה ארתרוסקופית של מפרק ירך, ברך וקרסול

שבר מאמץ של הסקרום

תוכן המאמר

שבר מאמץ של הסקרום - תמונה תיאורית

סקרום (Sacrum) היא עצם רחבה הנמצאת בציר האמצע של הגוף בחלקו האחורי של האגן והיא החלק התחתון ביותר של עמוד השדרה. בקצה הרחוק של עצם זו נמצא אזור “עצם הזנב”. למעשה, היא העצם המחברת את שתי עצמות “כנפי” האגן הנרחבות, מימין ומשמאל. שבר מאמץ של הסקרום איננו נפוץ.

על פי רוב שבר של עצם הסקרום יגרם כתוצאה מחבלות באנרגיה גבוהה, כגון נפילות מגובה או תאונות דרכים. במקרים נדירים, כאשר שבר בעצם זו נגרם בעקבות תאונת דרכים למשל, עלולים להיפגע עצבים העוברים דרך אזורים מסוימים בעצם, ואשר יש להם חשיבות בעצבוב של כיס השתן, למשל. במקרים כאלה יידרש ניתוח. במקרים אחרים של שברים בעצם זו כתוצאה מחבלה קשה, לא יהיה בהכרח צורך לבצע התערבות ניתוחית.

בספורטאים, שבר בעצם הסקרום יכול להיגרם כתוצאה של “פגיעת שימוש-יתר”, או במילים אחרות: תהליך המוביל להיווצרות שבר מאמץ. בדומה לשברי מאמץ בעצמות אחרות בגוף, הפגיעה נובעת מחוסר איזון בין עצימות האימון הגופני לבין יכולת הגוף להתמודד עם תהליכי ספיגה ובנייה של עצם. כאשר פרוק העצם (תהליך המתרחש כל הזמן גם במצב הבריא התקין) מתרחש באופן יחסי מהר יותר ובעוצמה רבה יותר מאשר תהליך בניית העצם (גם הוא תהליך המתרחש כל הזמן במצב הבריא), אזורים מסוימים בעצם ייחלשו, ויכול להיווצר שבר מאמץ.

כיצד מתבטא שבר מאמץ של הסקרום?

שבר מאמץ בעצם הסקרום יתבטא בדרך כלל בכאב באזור האחורי של האגן שיתפתח באופן הדרגתי, לעיתים על פני מספר שבועות, ויהיה ממוקם סמוך לאזור הישבן, בדרך כלל בצד אחד של הגוף. הכאב יוחמר באופן ברור בפעילות גופנית ויהיה חלש מאוד בעת מנוחה. בניגוד לכאב גב תחתון על רקע פריצת דיסק הלוחץ על שורש עצב, לא יהיה בדרך כלל סימן של כאב קורן לאורך הירך והשוק עד כף הרגל.

אבחון שבר מאמץ בעצם הסקרום

הבדיקה הטובה ביותר לאבחון המלא והחד-משמעי היא בדיקת MRI.

אילו ענפי ספורט חשופים להתפתחות שבר מאמץ בעצם הסקרום?

שבר מאמץ בעצם הסקרום אופייני בעיקר לענפי ריצה, כגון רצים למרחקים ארוכים, עוסקים בענף הטריאתלון וכדומה.
יש לציין כי גם שברי מאמץ במקומות אחרים בגוף, ובעיקר בעצמות הארוכות של הגפיים התחתונות, אופייניים בעיקר לעוסקים בענפי הריצות למרחקים בינוניים וארוכים.

מה הטיפול בשבר מאמץ של עצם הסקרום?

כמו בכל פציעה אחרת המוגדרת כ”פציעת שימוש-יתר”, חשוב מאוד לאתר האם ישנו גורם חריג אשר הוביל להתפתחות שבר המאמץ, ולנסות לנטרל את הגורם הזה, על מנת למנוע את הישנות השבר, גם לאחר שהוא יחלים. למשל: לנטרל הפרעות תזונה, מבנה אימון שאינו מותאם לספורטאי, חריגות במבנה הגוף כגון אי-שוויון באורך גפיים, מגבלות תנועתיות המובילות לאסימטריה בתנועה באזורים מסוימים בגפיים תחתונות, משטח הריצה ונעלי הריצה, ועוד. לאחר הטיפול בגורמים אלה, יהיה צורך להפחית דרמטית את עומסי הפעילות הכוללת ריצות וניתורים, וניתן יהיה לשמר כושר בעזר פעילות במים למשל. אין צורך לעשות שימוש בקביים או להימנע מדריכה על הרגל.

מה האבחנה המבדלת של שבר מאמץ בעצם הסקרום?

יש לזכור כי אבחנה זו לעיתים מתאחרת תקופה ממושכת, וזאת מכיוון שהכאב נוטה להופיע בהדרגה, ולא באופן דרמטי, וכן העובדה כי פתולוגיות אחרות באזור זה מקבלות התייחסות סלחנית יחסית, והמטפל אינו שולח בדחיפות לביצוע הדמיה כגון MRI.

אבחנות כאלה כוללות:

  • כאב גב תחתון מסיבות שונות;
  • דלקת במפרק של הסקרום עם עצם כנף-האגן (מצב המכונה Sacroiliitis ומאפיין לעיתים לא רק ספורטאי סבולת, אלא לעיתים גם אנשים עם מחלות דלקתיות סיסטמיות כגון Ankylosing Spondylitis ואחרות);
  • תסמונת פיריפורמיס (Pyriformis Syndrome);
  • ועוד.

מה משך ההחלמה הצפוי?

אף על פי ששבר מאמץ בעצם הסקרום יכול להישמע פציעה חמורה, השבר הזה אינו נוטה להיות שבר “מסוכן”, כלומר – בניגוד לשברי מאמץ המוגדרים “מסוכנים” כגון שבר מאמץ של צוואר הירך או שבר מאמץ בעצם המסרק החמישית בכף הרגל, הוא איננו נוטה להפוך לשבר מלא. הבעייתיות בשבר הזה היא בכך שהוא יכול להגביל את היכולת לבצע אימונים לאורך מספר חודשים עד אשר הוא מחלים. ואכן, משך ההחלמה הצפוי יהיה על פי רוב כשלושה חודשים ויותר. לקראת תום תקופת ההחלמה, ובעיקר בספורטאים מקצוענים, כאשר נדרשת החלטה האם ניתן לאשר חזרה לפעילות בעצימות מלאה, יהיה לעיתים צורך לחזור על ביצוע ה MRI כדי לאשר כי “בצקת עצם” אשר נראתה בעת האבחון הראשוני, אכן נספגה.