פרופ' יפתח חצרוני – פציעות ספורט וכירורגיה ארתרוסקופית של מפרק ירך, ברך וקרסול

פציעות ספורט: 7 תמרורי אזהרה

תוכן המאמר

מידע חשוב על פציעות ספורט - תמונה תיאורית

מתי יש להתייחס בכובד ראש לפציעת ספורט ולפנות בהקדם למומחה לאבחון?

“פציעות ספורט” הוא מושג רחב הטומן בחובו קשת של חומרה, החל בפציעות קלות כגון מתיחות של שרירים או נקעים קלים בלבד המצריכים על פי רוב לא יותר מאשר מנוחה של מספר ימים, קירור מקומי, וחזרה הדרגתית לפעילות עצימה לאחר שבוע או שבועיים, ועד לפגיעות קשות הכוללות פריקות של מפרק (ברך, קרסול, כתף, וכדומה), שברים, וקרעים ברצועות המחייבים טיפול בניתוח בהקדם. לכן, חשוב מאוד להכיר את הסימנים אשר מהווים “תמרורי אזהרה בפציעות ספורט”, כלומר – מחייבים לפנות בהקדם לבירור רפואי. כאשר מדובר בפציעה קלה, בדרך כלל עיכוב של מספר ימים בטיפול לא יוביל לפגיעה משמעותית בטוח הארוך בתהליך השיקומי, אך כאשר מדובר בפגיעה חמורה יש לוודא כי תהליך האבחון מתבצע במהירות תוך זמן קצר, ומתקבלת החלטה טיפולית מתאימה על ידי רופא מומחה בתחום.

7 סימני אזהרה בפציעות ספורט

1. נפיחות במפרק

כאשר מופיעה נפיחות במפרק לאחר חבלה או מעידה, הדבר מעיד כמעט בהכרח על פגיעה משמעותית בתוך המפרק. הנפיחות נובעת מדימום לתוך המפרק או מהפרשה של נוזל סינוביאלי (הנוזל המפרקי) בכמות גדולה לתוך המפרק. במפרק הברך נפיחות נובעת למשל מקרע של הרצועה הצולבת הקדמית, קרע של מניסקוס, שבר בעצם, קרע של סחוס, ועוד. אמנם תיתכן נפיחות במפרק לאחר מאמץ גופני גם באופן נורמלי ללא פציעה, אך אז הנפיחות תהיה קלה מאוד ולא תוביל להגבלה משמעותית כלשהי בתפקוד וכן לא יהיה בדרך כלל כאב המלווה את הנפיחות.

2. תחושת חוסר-יציבות במפרק ומעידות

כאשר המעידות נובעות מפגיעה בברך, בדרך כלל הדבר יעיד על פגיעה משמעותית ברצועות הברך. אפשרויות נוספות למעידות הן גם פגיעות אחרות בתוך המפרק כגון קרע גדול של מניסקוס או פגיעת סחוס, וכן אפשרית גם פגיעה בגיד הארבע ראשי או בשריר הארבע ראשי אשר לא מאפשרת הפעלה מלאה של כוח היציבה של השרירים התומכים במפרק. מעידות יכולות להופיע גם ממקור מפרק הקרסול למשל כתוצאה של כאב חד הנובע מפגיעת סחוס כדוגמת  Osteochondritis dissecans (OCD) / Osteochondral lesion (OCL) או פגיעה ברצועות מפרק הקרסול, וכן יתכן כי גופיף חופשי בתוך המפרק יוביל לתחושת מעידות.

3. חוסר יכולת להפעיל את המפרק בטווח התנועה המלא שלו

כאשר לאחר פציעה יש קושי לבצע יישור מלא או כפף מלא של המפרק, יש סבירות גבוהה כי נגרמה פגיעה משמעותית במפרק ויש לפנות להמשך הבירור, לבדיקה, ולביצוע צילומים ולעיתים גם ביצוע של בדיקות הדמיה נוספות כגון MRI.

4. כאב בסמיכות למפרק המלווה בחום גבוה

מצב זה אינו שכיח אך הוא חייב להדליק נורה אדומה גדולה כיוון שבסיטואציה כזו יש סכנה כי מדובר בתהליך זיהומי (חיידקי) במפרק או בסמוך למפרק. יש הכרח לפנות מידית לבדיקה רפואית.

5. תחושת נקישות חזקות במפרק או “תפיסות”

כאשר יש רעשים חזקים במפרק המלווים בתחושה של “תפיסה” בתנועה של המפרק אשר משתחררת עם כאב, יש לחשוד כי מדובר בקרע משמעותי של חלק כלשהו בתוך המפרק כמו למשך קרע סחוס, קרע מניסקוס, גופיף חופשי מסויד, או פגיעה אחרת.

6. צליעה עם כאב עז

אמנם צליעה קלה יכולה להופיע באופן מידי גם לאחר חבלה קהה קלה לשוק או ירך, או למשל לאחר נקע קל. ואולם, צליעה הנמשכת מספר ימים חייבת להדליק נורה אדומה. במקרים רבים היא יכולה להעיד על פגיעה משמעותית שעלולה לחייב התערבות ניתוחית. במיוחד יש להימנע מעיכוב באבחנה כאשר מדובר בצליעה עם כאב עז במפשעה באנשים העוסקים בריצות למרחקים עם עליה חריגה ברף האימונים כיוון שהכאב המלווה בצליעה עלול להעיד על התפתחות של שבר מאמץ בצוואר הירך, מצב המחייב אבחון מידי על ידי רופא.

7. כל פציעה הגורמת ירידה בהישגים ללא שיפור תוך מספר שבועות: 

חלק מהפציעות עלולות להיות נסתרות בשלבים הראשונים כיוון שלא תמיד יהיה תמרורי אזהרה בולטים כגון נפיחות ניכרת וכדומה. במצבים אלה, כאשר הפציעה היא חמורה, סביר להניח כי הביטוי יהיה ירידה בהישגים של הספורטאי. כאשר שמים לב לירידה בהישגי הספורט אשר מלווה כאב במערכת השריר-שלד, יש לפנות להתייעצות מומחה.

 

לסיכום, אף על פי שחלק מפציעות הספורט יהיו קלות ויחלפו תוך טיפול פשוט במנוחה יחסית, קירור מקומי, ונוגדי כאב מספר ימים, חלקן של הפציעות עלול להיות חמור עד כדי צורך בהתערבות ניתוחית. 

על כן, יש להיות ערים ל”תמרורי אזהרה בפציעות ספורט” שהוזכרו ולפנות לייעוץ מקצועי בהתאם. 

אבחון מוקדם וטיפול ממוקד יכולים להקטין את משך תהליך ההחלמה ולאפשר בסופו של התהליך חזרה מיטבית לפעילות ספורט רצויה.